Beaujolais, joka sijaitsee Etelä-Burgundissa Ranskassa, on viinintuotantoalue, joka tunnetaan eloisista ja hedelmäisistä viineistään. Se on erityisesti tunnettu Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) Beaujolais -luokituksesta, ja alueen tunnusomainen rypälelajike on Gamay. Beaujolais'n viinit ovat usein kevyitä ja raikkaita, ja niissä on kirsikan, vadelman ja joskus jopa banaanin aromeja, kiitos hiilihappojaation.
Beaujolais on jaettu useisiin alialueisiin, joista jokaisella on oma ainutlaatuinen luonteensa. Beaujolais'n crus-alueet, kuten Morgon, Fleurie ja Moulin-à-Vent, tuottavat rakenteeltaan ja monimutkaisuudeltaan erottuvia viinejä, jotka soveltuvat hyvin viinikellarin hallintaan. Nämä viinit ovat erinomaisia nuorina nautittaviksi, mutta jotkut voivat myös kehittyä kompleksisemmiksi muutaman vuoden ikääntyessä, mikä tekee niiden seuraamisesta viinikellarin hallintasovelluksessa erityisen merkityksellistä.
Beaujolais'n viinien, erityisesti kuuluisan Beaujolais Nouveaun, kansainvälinen vetovoima on vahvistanut tämän alueen asemaa maailmanlaajuisesti. Hyvä tuntemus tämän alueen eri appellaatioista ja vuosikerroista on olennaista jokaiselle viinin ystävälle tai viinikellarin ammattilaiselle.
Avainsanat: viinikellarin hallinta, Beaujolais'n appelloinnit, ranskalaiset viinit, Beaujolais Nouveau, vuosikerrat.