Sumatra, Indonesian saari, ei perinteisesti liitetä viinin tuotantoon, koska trooppinen kosteailmasto, joka on tälle alueelle tyypillinen, ei yleensä suosi viiniköynnösten viljelyä. Kiinnostus viininvalmistukseen perinteisten viinialueiden ulkopuolella on kuitenkin herättänyt uraauurtavia aloitteita saarella. Näissä keskitytään pääasiassa trooppisiin viininvalmistusmenetelmiin, joissa käytetään paikallisia hedelmiä, kuten mangostaania, papaijaa ja jopa duriania, ainutlaatuisten hedelmäviinien tuottamiseen.
Vaikka nämä viinit eivät noudata perinteisiä länsimaisia viininvalmistusmenetelmiä, ne tarjoavat innovatiivisen ja kiehtovan makuelämyksen, joka heijastaa Sumatran kasvitieteellistä monimuotoisuutta. Tämä ilmiö on osa maailmanlaajuista trendiä, jossa pyritään löytämään ja arvostamaan paikallisia aarteita uusilla ja kiehtovilla tavoilla.
Viinin harrastajille, aloittelijoille tai kokeneemmille, jotka haluavat laajentaa näkemyksiään, Sumatran trooppiset viinit tarjoavat mahdollisuuden tutustua erottuviin makuihin samalla kun tukevat paikallisia ponnisteluja monipuolistaa maataloustuotteitaan ja kehittää kestäviä ja ympäristöystävällisiä käytäntöjä. Kaiken kaikkiaan Sumatra on täydellinen esimerkki siitä, kuinka viini voi ylittää maantieteelliset ja kulttuuriset rajat tarjoten odottamattomia nautintoja.