Šipon, joka tunnetaan myös nimellä Furmint, on merkittävä valkoviinilajike erityisesti Slovenian Styria-alueella. Rypäleestä valmistetut viinit ovat usein kuivia, mutta lajikkeesta tuotetaan myös puolikuivia ja makeampia versioita. Šipon-viinin aromimaailma on moniulotteinen: siitä löytyy vihreää omenaa, valkoista persikkaa, tuoretta sitruunaa sekä mineraalisia ja silkkisen kukkaisia vivahteita. Suutuntuma on yleensä raikkaan hapokas ja elegantti, mutta rungoltaan napakka sekä pitkäkestoinen.
Tärkeimmät Šipon-viinialueet sijaitsevat Slovenian koillisosassa, erityisesti Štajerska Slovenijan jyrkillä rinteillä, joissa viileä ilmasto korostaa lajikkeen hapokkuutta ja tuoreutta. Šiponista valmistetaan tyypillisesti raikkaita, kuivia tai puolikuivia valkoviinejä, mutta myös rehevämpiä, tammitynnyrissä kypsytettyjä ja jopa makeita jälkiruokaviinejä.
Ruokasuosituksina Šipon sopii erinomaisesti vaaleille kaloille, äyriäisille, vihannespohjaisille risotoille sekä aromaattisille, hieman mausteisille ruoille kuten aasialaiselle keittiölle. Myös miedot juustot ja keväiset kasvisruoat tuovat esiin Šiponin vivahteikkuuden.