Malvasía on monipuolinen ja vanha eurooppalainen rypälelajike, joka tunnetaan aromirikkaista ja vivahteikkaista valkoviineistä. Sen tuoksuprofiilia hallitsevat kukkaiset vivahteet, kuten appelsiininkukka, jasmiini ja hunaja, sekä hedelmäiset aromit kuten kypsä persikka, aprikoosi ja trooppiset hedelmät. Maku on usein täyteläinen ja pyöreä, ja viinistä voi löytyä myös hienovaraista mausteisuutta sekä pähkinäisiä ja mineraalisia sävyjä.
Malvasíaa viljellään erityisesti Välimeren alueella, kuten Espanjassa (etenkin Kanarian saarilla ja Valencian seudulla), Portugalissa (Madeiran ja Setúbalin alueilla), Kreikassa sekä Italiassa (mm. Sisiliassa). Näillä alueilla rypäle tunnetaan sekä raikkaiden kuivin viinien että makeiden jälkiruokaviinien valmistuksessa.
Tyypillisesti Malvasía-viinit voivat olla sekä kuivia, hedelmäisen raikkaita valkoviinejä että makeita, täyteläisiä ja aromaattisia viinejä. Makeat viinit voivat olla joko myöhään poimituista rypäleistä valmistettuja tai väkevöityjä, kuten Madeiralla.
Malvasía-viinit sopivat erinomaisesti yhteen meri- ja äyriäisruokien, mietojen juustojen, kala-alkupalojen sekä hedelmäpohjaisten jälkiruokien kanssa. Makeat versiot ovat oivallinen pari makeille leivonnaisille ja sinihomejuustoille.
Espanja
Portugali
──── 🍷 ────
👉 Tai tutustu sovellukseen tarkemmin
Viniou – viinivarastosi hallinta yksinkertaistettuna