Punainen rypälelajike

Gamay perugino -rypälelajike tunnetaan eloisuudestaan ja raikkaasta aromiprofiilistaan, joka ilmentää marjaisuutta, erityisesti punaista kirsikkaa, vadelmaa ja kypsää mansikkaa. Tuoksussa esiintyy usein myös hienovaraista kukkaisuutta sekä kevyttä mausteisuutta, toisinaan mukana on hitunen makeaa maaperän vivahdetta. Suussa Gamay perugino -viinit ovat keskitäyteläisiä, poikkeuksellisen hedelmäisiä ja tasapainoisen hapokkaita, mikä tuo viineihin eloisuutta ja nautittavuutta.

Tämä lajike menestyy erityisesti Keski-Italian Umbrian viinialueilla, jossa sen tarhat saavat lämpöistä ilmastoa ja mineraalipitoista maaperää. Pääasialliset viljelyalueet sijaitsevat Peruginon ympäristössä, mutta lajiketta viljellään pienimuotoisesti myös muualla Italian keskiosissa.

Gamay peruginosta valmistetaan pääosin nuorina juotavia, raikkaita punaviinejä sekä rosé-viinejä. Tyypillisissä viinityyleissä korostuvat hedelmäisyys, lempeät tanniinit ja notkea suutuntuma.

Ruokasuosituksena Gamay perugino -viinit sopivat erinomaisesti antipastin, grillattujen vihannesten, kevyiden pastaruokien sekä vaalean lihan, kuten kanan, seuraksi. Myös pehmeät juustot korostavat tämän lajikkeen hedelmäistä luonnetta.

Rypälelajikkeen Gamay perugino tärkeimmät alueet

Alueita ei löydy rypäleelle Gamay perugino.