Johanniter on Saksassa kehitetty rypälelajike, joka tunnetaan erityisesti erinomaisesta vastustuskyvystään tauteja ja kylmää vastaan. Sen viinien aromiprofiilissa korostuvat vihreän omenan, päärynän sekä sitrushedelmien raikkaat ja puhtaat vivahteet. Taustalla voi tuntua myös hentoa yrttisyyttä ja mineraalisuutta. Maultaan Johanniter-viinit ovat yleensä kuivia, hyvin tasapainoisia ja raikkaan hapokkaita, mikä tekee niistä erinomaisia ruokaviinejä.
Johanniteria viljellään pääasiassa Saksassa Badenin, Rheinhessenin ja Pfalzin viinialueilla sekä jonkin verran Itävallassa ja Sveitsissä. Suomessa sen viljely on kasvussa kylmänkestävyyden ansiosta.
Tavallisimmat Johanniter-viinityylit ovat raikkaat, kuivat ja puolikuivat valkoviinit, joissa korostuu puhtaus ja hedelmäisyys. Satunnaisesti sitä käytetään myös kuohuviinien valmistukseen. Johanniter sopii erinomaisesti pariksi esimerkiksi kala- ja äyriäisruokien, mietojen juustojen sekä kevyiden kasvisruokien kanssa. Myös aasialaiset, hieman mausteiset ruoat korostavat Johanniterin hedelmäistä ja raikasta luonnetta.
Alankomaat
──── 🍷 ────
👉 Tai tutustu sovellukseen tarkemmin
Viniou – viinivarastosi hallinta yksinkertaistettuna