Alphonse Lavallée on arvostettu rypälelajike, joka tunnetaan suurista ja mehukkaista rypäleistään sekä tumman violetista väristään. Sen aromiprofiili on raikkaan hedelmäinen, tarjoten vivahteita mustaherukasta, tuoreista punaisista marjoista ja hennosta kukkaisuudesta. Maultaan Alphonse Lavallée on tasapainoinen, raikas ja mehukas, pehmeillä tanniineilla sekä miellyttävällä hapokkuudella.
Alphonse Lavallée viljellään pääasiassa Ranskassa, erityisesti Etelä-Ranskan lämpimillä alueilla, mutta sitä tavataan myös Välimeren maissa, Marokossa, Algeriassa sekä joissain Itä-Euroopan maissa. Suomessa lajiketta harvemmin viljellään, mutta sitä voidaan löytää erikoisvalikoimista tai maahantuotuna.
Yleisimmin Alphonse Lavalléesta valmistetaan nuoria ja raikkaita punaviinejä sekä hedelmäisiä roséviinejä. Lajiketta käytetään usein myös pöytärypäleenä tuoreena nautittavaksi.
Parhaat ruokasuositukset ovat kevyet liharuoat, kuten grillattu broileri, raikkaat kasvisruoat, salaatit ja tuoreet juustot. Myös marjaiset jälkiruoat sopivat hyvin viinien kanssa, jotka on valmistettu tästä aromikkaasta rypäleestä.