Alphonse on harvinaisempi rypälelajike, joka tunnetaan erityisesti hedelmäisestä ja raikkaasta aromiprofiilistaan. Tyypillisesti Alphonse-viini tarjoaa pehmeitä sävyjä mustaherukasta, kypsästä vadelmasta sekä helposti tunnistettavan kukkaisen tuoksun vivahteineen, joiden rinnalla voi aistia kevyttä mausteisuutta ja aavistuksen makeutta. Suussa viini on keskitäyteläinen, mehukas ja miellyttävän hapokas, jättäen jälkimakuun hennon marjaisuutta.
Alphonse-rypälettä viljellään pääasiassa Itä- ja Keski-Euroopassa, etenkin Unkarissa, Slovakiassa ja Itävallassa. Myös joillakin Saksan ja Ranskan viinialueilla sitä tavataan pienemmässä mittakaavassa.
Tämä lajike tunnetaan ennen kaikkea puolikuivista ja puolimakeista punaviineistään, joista parhaat korostavat rypäleen raikkaita ominaisuuksia. Joinakin vuosina valmistetaan myös roséviinejä, joissa korostuu lajikkeen hedelmäisyys.
Alphonse-viini sopii erinomaisesti kevyiden liharuokien, kuten kanan ja kalkkunan, sekä pehmeiden juustojen seuraksi. Myös kasvisruoat, esimerkiksi täytetyt paprikat tai sienipohjaiset ruokalajit, täydentävät viinin marjaisan luonteen.