Plavec on vanha ja perinteinen viinirypälelajike, joka tunnetaan erityisesti Keski- ja Itä-Euroopan viinialueilla. Sen aromiprofiilille on ominaista hienovaraiset vihreän omenan, tuoreen sitruksen ja kevyen kukkaisuuden vivahteet, joiden taustalla voi aistia myös hennon yrttisyyden ja mineraalisuuden. Suussa Plavec-viinit ovat raikkaita ja kevyitä, hapokkuus korostaa niiden eloisuutta ja tekee niistä miellyttävän pirteitä juoda.
Plavecia viljellään pääasiassa Sloveniassa, Slovakiassa ja Unkarissa, joissa siitä tuotetaan etenkin nuoria ja helposti lähestyttäviä valkoviinejä. Tyypilliset viinityylit ovat kuivia ja puolikuivia valkoviinejä, jotka korostavat lajikkeen raikasta hedelmäisyyttä ja varovaista luonnetta. Harvinaisemmissa tapauksissa lajiketta käytetään myös sekoiteviineissä tuomaan rakennetta ja hapokkuutta.
Ruokasuosituksina Plavec-viinit sopivat mainiosti kevyille kala- ja äyriäisruoille, vaalealle lihalle sekä salaateille. Ne täydentävät erityisen hyvin kasvispohjaisia annoksia ja tuoreita juustoja, tuoden esiin annosten puhtaat maut ilman, että viini peittää niiden herkkyyttä.