Kratošija on Balkanin alueella perinteisesti viljelty punainen rypälelajike, joka tunnetaan etenkin Montenegron ja Pohjois-Makedonian viinialueilla. Kratošijan tuottamissa viineissä on keskitäyteläinen tai täyteläinen runko, ja niiden aromimaailmassa korostuvat kypsät punaiset hedelmät, kuten kirsikka ja vadelma, sekä hentoinen mausteisuus ja maanläheiset sävyt. Maussa esiintyy usein myös tummia marjoja, kuten karhunvatukkaa, vivahteita luumusta ja joskus lakritsaa tai yrttisyyttä. Rakenteellisesti viinit ovat kohtalaisen tanniinisia, raikkaan hapokkaita ja tasapainoisia.
Kratošijasta valmistetaan tyypillisesti kuivia punaviinejä, mutta siitä tuotetaan myös roséviinejä. Parhaimmillaan ne sopivat keskiverrosta pitkään kypsytettäviksi, jolloin viinin moniulotteisuus ja rakenne kehittyvät syvemmiksi.
Ruokasuosituksissa Kratošija on erinomainen vaihtoehto grillatulle punaiselle lihalle, lampaanlihasta valmistetuille ruoille sekä perinteisille Balkkanin alueen lihapadoille. Myös kovien juustojen ja mausteisten kasvisruokien kanssa Kratošija pääsee oikeuksiinsa ja korostaa ruokien makuprofiilia tuoden esiin viinin raikkauden ja marjaisuuden.