Vranec on tumma, voimakas punaviinirypälelajike, joka on erityisesti Makedonian, Pohjois-Makedonian ja Balkanin alueen viinintuotannon ylpeydenaihe. Tyypillisesti Vranec-viinit ovat täyteläisiä, runsastanniinisia ja intensiivisen värisiä. Aromimaailmassa yhdistyvät kypsät mustat kirsikat, luumut, karhunvatukat sekä mausteiset vivahteet kuten mustapippuri ja lakritsi. Usein taustalta voi aistia mineraalisuutta sekä eleganttia suklaata.
Vranecia viljellään laajasti erityisesti Vardarin laaksossa Pohjois-Makedoniassa, mutta myös Montenegrossa ja Serbian eteläosissa. Rypäleestä valmistetaan pääasiassa täyteläisiä ja nuoruudessaan voimakkaan hedelmäisiä punaviinejä, mutta se soveltuu myös kypsytettäväksi tammessa, jolloin viinin rakenne syvenee ja kehittyy savuisen mausteiseksi.
Vranec-viinit sopivat erinomaisesti liharuokien kumppaniksi, erityisesti grillatulle villisianlihalla, naudanpaistille tai mausteisille Balkanin alueen pataruoille. Myös kovat, kypsytetyt juustot ja runsaat pastaruoat ovat mainioita pareja Vranecin aromeille ja tanniinisuudelle.
Pohjois-Makedonia
──── 🍷 ────
👉 Tai tutustu sovellukseen tarkemmin
Viniou – viinivarastosi hallinta yksinkertaistettuna