Clayette on harvinainen ja arvostettu rypälelajike, joka tunnetaan etenkin hienovaraisesta aromiprofiilistaan ja elegantista rakenteestaan. Sen viinit tarjoavat tyypillisesti kukkaisia ja hedelmäisiä vivahteita, kuten valkoista persikkaa, vihreää omenaa sekä vivahduksia keväisestä yrttisyydestä. Maussa korostuvat raikas hapokkuus ja hienostunut mineraalisuus, mikä tekee viinistä eloisan ja tasapainoisen.
Clayette-lajiketta viljellään pääasiassa Ranskan Rhône-alueella sekä joillakin viileämmillä viinialueilla Pohjois-Euroopassa. Parhaimmillaan Clayette-viinit ovat nuorina, jolloin niiden hedelmäisyys ja elinvoima pääsevät parhaiten esiin, mutta laadukkaista viineistä löytyy potentiaalia myös lyhyeen kellarointiin.
Tyypillisiä tyylejä ovat aromaattiset, kuivat valkoviinit, jotka ovat raikkaita ja keskitäyteläisiä. Savuiset ja tammitetut versiot ovat harvinaisempia, mutta mahdollisia. Clayette-viinit sopivat erinomaisesti äyriäisten, kevyiden kala- ja kasvisruokien sekä vuohenjuuston kanssa. Hienovarainen hapokkuus ja mineraalisuus täydentävät erityisesti merellisiä makuja ja keväisiä sesonkiaterioita.