Valkoinen lajike

Passerille on harvinainen ja arvostettu rypälelajike, jota viljellään pääasiassa Pohjois-Italian Lombardian alueella, etenkin Valtellinassa. Sen luonteikas aromiprofiili sisältää kuivattuja hedelmiä, kuten aprikoosia, viikunaa ja keltaista luumua, sekä hunajaa ja orvokkia muistuttavia kukkaisia vivahteita. Maultaan Passerille-viinit ovat täyteläisiä ja silkkisen pehmeitä, joissa tasapainoilevat makeus ja raikas hapokkuus. Jälkimaussa voi aistia pähkinäisiä sekä kevyen mausteisia sävyjä.

Tyypillisesti Passerillea käytetään makeiden jälkiruokaviinien, kuten Passito-tyylisten viinien valmistukseen, joissa rypäleet kuivataan ennen puristusta, jolloin makuprofiili tiivistyy intensiiviseksi. Lisäksi lajike taipuu puolikuiviin ja joskus harvoin myös pirteän hapokkaisiin kuiviin valkoviineihin.

Suositeltavia ruokapareja Passerille-viineille ovat esimerkiksi sinihomejuustot, kuivatut hedelmät sekä mantelipohjaiset leivonnaiset. Puolikuivat versiot sopivat hyvin vaalean lihan tai mausteisten kalaruokien kuten graavilohen kera. Passerille ilmentää hyvin alueensa uniikkia viiniperinnettä ja tarjoaa herkullisia makuelämyksiä monipuolisissa yhteyksissä.

Rypälelajikkeen Passerille tärkeimmät alueet

Alueita ei löydy rypäleelle Passerille.