Garnatxa, joka tunnetaan kansainvälisesti nimellä Grenache, on yksi maailman vanhimmista ja arvostetuimmista rypälelajikkeista. Sen aromiprofiili on runsas ja monipuolinen: tuoreiden punaisten marjojen, kypsän mansikan ja vadelman sävyjä täydentävät usein hienovaraiset mausteiset vivahteet, kuten valkopippuri, yrtit ja joskus lakritsi sekä paahteisuus. Maultaan Garnatxa-viinit ovat täyteläisiä, pehmeätanniinisia ja miellyttävän hedelmäisiä, joista löytyy kypsyyttä sekä lämpöä.
Keskeisimmät viljelyalueet ovat Espanjassa Katalonia (etenkin Priorat ja Terra Alta), Aragón sekä Etelä-Ranska, erityisesti Rhône sekä Languedoc-Roussillon. Lisäksi Garnatxa menestyy myös Australian ja Kalifornian lämpimissä ilmastoissa.
Tavallisimpia viinityylejä ovat punaviinit, jotka voivat olla raikkaan hedelmäisiä ja nuorekkaita tai pitkään kypsytettyjä sekä voimakkaampaa tyyliä. Garnatxasta tehdään myös roseeviinejä sekä satunnaisesti makeita viinejä.
Ruokasuosituksina Garnatxa sopii erityisen hyvin grillatun lihan, paahdetun lampaan, tapasten, kovien juustojen sekä runsaan tomaattisten ruokien, kuten ratatouillen, kanssa nautittavaksi.
Espanja
──── 🍷 ────
👉 Tai tutustu sovellukseen tarkemmin
Viniou – viinivarastosi hallinta yksinkertaistettuna