Punainen rypälelajike

Tautavel-rypälelaji on tunnettu ainutlaatuisesta aromiprofiilistaan ja tarjoaa sekä viinintekijöille että harrastajille monipuolisen ja vivahteikkaan kokemuksen. Sen tuoksumaailmassa korostuvat kypsät punaiset hedelmät, kuten kirsikka ja punainen luumu, joita täydentävät hienovaraiset mausteisuuden ja yrttien, esimerkiksi timjamin ja rosmariinin, vivahteet. Suussa Tautavelin viinit ovat täyteläisiä, pehmeätanniinisia sekä tasapainoisia, ja niissä on usein miellyttävä hapokkuus, joka tuo raikkautta ja pituutta jälkimakuun.

Tautavel-rypäle viljellään pääasiassa Etelä-Ranskassa, erityisesti Languedoc-Roussillonin alueella sekä Katalonian läheisyydessä, missä lämmin ilmasto ja kalkkipitoinen maaperä mahdollistavat ihanteellisen kypsyyden ja aromikkuuden kehittymisen.

Tautavelista valmistetaan tyypillisesti sekä monocepage-viinejä että sekoiteviinejä, joissa se yhdistetään esimerkiksi Grenachen ja Syrahin kanssa. Viinit ovat useimmiten kuivia, hedelmäisiä ja luonteikkaita, ja ne sopivat hyvin sekä lyhyempään että pidempään kellarointiin.

Ruokapöydässä Tautavel-viinit sopivat erinomaisesti grillatulle lihalle, lampaanfileelle, yrttisille kasvisruoille sekä vahvoille, kypseille juustoille, joiden aromikkuus korostaa viinin moniulotteisuutta.

Rypälelajikkeen Tautavel tärkeimmät alueet

Alueita ei löydy rypäleelle Tautavel.