Minella on Sisiliasta kotoisin oleva, harvinaisempi ja arvostettu valkoviinilajike. Rypäle tunnetaan erityisesti tuoreudestaan ja hienostuneesta aromiprofiilistaan. Viineissä korostuvat vihreän omenan, päärynän ja kypsän sitruksen vivahteet, joita täydentävät kevyt mineraalisuus ja hento valkoinen kukkaisuus. Maussa Minella-viinit ovat raikkaita, keskihapokkaita ja usein suussa miellyttävän pehmeitä, joskus kevyen mantelista jälkimakua tarjoten.
Keskeisimmät viljelyalueet sijaitsevat Sisilian itäosassa, erityisesti Etnan rinteillä, joilla vulkaaninen maaperä lisää viineihin omintakeista rakennetta ja syvyyttä. Minella-rypälettä hyödynnetään sekä yksittäisissä lajikeviineissä että osana alueen valkoviiniblendejä, joissa se tuo kokonaisuuteen raikkautta ja aromaattisuutta.
Tyypilliset Minella-viinit ovat kuivia, nuorina nautittavia, mutta myös maltillisen kypsytyspotentiaalin omaavia. Ne sopivat erinomaisesti kala- ja äyriäisruokien, kasvispohjaisten annosten ja tuoreiden juustojen kumppaniksi. Erityisen hyvin Minella täydentää paikallisia sisilialaisia kalaruokia ja kevyitä mereneläväsalaatteja.