Punainen rypälelajike

Darnekuša on harvinainen ja arvostettu punainen rypälelajike, jota viljellään pääasiassa Kroatian Hvarin saarella sekä muualla Dalmatian alueella. Rypäleen ainutlaatuinen aromiprofiili yhdistää punaisten marjojen, kuten kirsikan ja vadelman, sekä kypsän luumun vivahteita. Maussa esiintyy usein hienovaraisia mausteisia sävyjä, kuten neilikkaa ja pippuria, sekä hieman yrttisyyttä, joka tuo viiniin elegantin rakenteen ja syvyyden. Darnekuša tunnetaan suhteellisen korkeasta hapokkuudestaan sekä kevyestä tai keskitäyteläisestä rungostaan, tehden siitä tasapainoisen ja miellyttävän nautittavan viinin.

Yleisimmin Darnekuša-rypäleistä tuotetaan raikkaita, friskahtavia punaviinejä, jotka soveltuvat nautittavaksi nuorina, mutta tietyinä hyvinä vuosikertoina myös kypsyttäminen tuottaa rakenteikkaampia ja moniulotteisempia viinejä. Joissakin tapauksissa lajiketta käytetään sekoitteissa tuomaan eloisuutta ja aromaattista vivahteikkuutta.

Ruokapöydässä Darnekuša sopii erinomaisesti välimerellisten ruokien, kuten grillatun kalan, merenelävien, vaalean lihan sekä kevyiden kasvisruokien seuraan. Myös tomaattipohjaiset pastaruoat ja nuoret, pehmeät juustot täydentävät viinin ominaisaromeja loistavasti.

Rypälelajikkeen Darnekuša tärkeimmät alueet

Alueita ei löydy rypäleelle Darnekuša.