Valkoinen lajike

Plavec Žuti on harvinainen vaalea rypälelajike, jota viljellään pääasiassa Keski- ja Itä-Euroopan viinialueilla, erityisesti Kroatiassa ja Serbian Fruška Gora -alueella. Rypäle tuottaa raikkaita, pirteän hapokkaita valkoviinejä, joille on ominaista vaalea, kellertävä väri sekä aromaattinen tuoksu. Tyypillinen aromiprofiili sisältää vihreää omenaa, päärynää, valkoisia kukkia sekä hentoa sitruksisuutta, toisinaan myös kevyttä mineraalisuutta ja mantelia.

Plavec Žuti -viinit ovat useimmiten kuivia, keskivartaloisia ja niissä korostuu raikas hapokkuus, mikä tekee niistä erinomaisia ruokaviinejä. Lajiketta käytetään tyypillisesti nuorina nautittavien, helposti lähestyttävien valkoviinien valmistukseen, mutta siitä tehdään myös kuohuviiniä erityisesti alueilla, joissa korostetaan rypäleen tuoretta ja eloisaa luonnetta.

Parhaat ruokasuositukset Plavec Žuti -viinille ovat merenelävät, kuten grillattu kala ja äyriäiset, kevyet kasvisruoat, salaattiannokset sekä vähärasvainen vaalea liha. Myös mietojen juustojen kanssa viini toimii mainiosti.

Rypälelajikkeen Plavec Žuti tärkeimmät alueet

Alueita ei löydy rypäleelle Plavec Žuti.