Punainen rypälelajike

Frankovka, tunnetaan myös nimellä Blaufränkisch, on arvostettu punaviinirypälelajike, jota viljellään erityisesti Keski- ja Itä-Euroopan viinialueilla, kuten Unkarissa, Itävallassa, Slovakiassa sekä Tšekin tasavallassa. Suomessa Frankovka on erityisesti viiniharrastajien arvostama rypäle sen monipuolisen luonteen vuoksi.

Frankovka-viineissä voi aistia intensiivisiä tummien kirsikoiden, mustikoiden sekä luumujen aromeja, joita täydentävät mausteinen pippurisuus ja vivahteikas yrttisyys. Maku on keskitäyteläinen, raikkaita happoja ja miellyttävän ryhdikkäät, silkkiset tanniinit tuovat viinille tasapainoa ja pitkäkestoisuutta. Usein viinissä on myös elegantti mineraalisuus ja hienostunut tammen sävy, erityisesti tynnyrikypsytetyissä tyyleissä.

Frankovka-rypäleestä tuotetaan sekä nuorena nautittavia raikkaita punaviinejä että pidempään kypsyneitä, rakenteeltaan syvempiä laatuviinejä. Myös roseeviinejä valmistetaan jonkin verran. Frankovka sopii erinomaisesti monipuolisiin ruokaelämyksiin, kuten grillatulle punaiselle lihalle, riistalle, aromaattisille makkaroille sekä kypsytetyille juustoille. Myös mausteiset kasvisruoat ovat erinomainen pari tälle vivahteikkaalle punaviinille.

Rypälelajikkeen Frankovka tärkeimmät alueet

Alueita ei löydy rypäleelle Frankovka.

Frankovka-pohjaiset viinit

Huippu

Slavonia - Määrittelemätön - 2016

Feravino - Frankovka
Pullo (75 cl)
Kypsyys

Moravia - Velkopavlovická - 2022

Marek Svoboda - André rosé
Pullo (75 cl)