Punainen rypälelajike

Alexandrouli on georgialainen paikallinen punainen rypälelajike, joka tunnetaan erityisesti Rachan ja Lechkhumin viinialueilta Luoteis-Georgiasta. Sen rypäleistä valmistetut viinit ovat runsaan rubiininpunaisia ja ilmentävät aromaattisessa profiilissaan kypsiä punaisia marjoja, kuten kirsikkaa, mansikkaa ja vadelmaa. Maussa erottuvat lisäksi hennot mausteiset ja maanläheiset sävyt sekä pehmeä tanniinisuus ja eloisa hapokkuus, jotka tekevät viineistä tasapainoisia ja elegantteja.

Alexandroulista tuotetaan useimmiten puolikuivia tai puolimakeita punaviinejä, mutta lajiketta käytetään myös eräissä perinteisissä georgialaisissa sekoitteissa. Viinit valmistetaan usein perinteiseen qvevri-menetelmään, mikä tuo esiin lajikkeen omaleimaiset karakterit ja syventää aromimaailmaa.

Ruokasuosituksina toimii erityisen hyvin grillattujen lihojen, kuten lampaan tai naudan, kanssa, mutta myös georgialaistyyliset lihapadat ja mausteiset kasvisruoat korostavat Alexandroulin hedelmäistä luonnetta. Myös puolikypsät juustot ja yrttiset alkupalat tukevat hienosti tämän harvinaisen georgialaisen viinin makuprofiilia.

Rypälelajikkeen Alexandrouli tärkeimmät alueet

Alueita ei löydy rypäleelle Alexandrouli.