Valkoinen lajike

Kéknyelü on unkarilainen, harvinainen valkoviinilajike, jota viljellään pääasiassa Balaton-järven ympäristössä, erityisesti Badacsonyn viinialueella. Viinien aromiprofiilissa korostuvat raikkaat sitrus- ja vihreän omenan vivahteet, joita täydentävät mineraalisuus sekä hienovaraiset kukkaiset sävyt. Maultaan Kéknyelü on kuiva, raikas ja hapokas, usein elegantilla rakenteella ja tyylikkäällä, pitkällä jälkimaulla, jossa voi aistia myös suolaisia ja hieman mantelimaisia piirteitä.

Kéknyelü-viinit valmistetaan yleisimmin yksittäisistä lajikkeista, jolloin viinin luonne ja puhdaspiirteiset ominaisuudet pääsevät parhaiten esille. Rypäleestä tuotetaan pääasiassa raikkaita ja kuivia valkoviinejä, mutta laatupotentiaalinsa ansiosta sitä käytetään myös tammikypsytettyihin sekä kypsytyskykyisiin viineihin.

Ruokasuosituksina Kéknyelü sopii erinomaisesti äyriäisille, vaalealle kalalle, kasvisruoille sekä mietoihin juustoihin. Erityisen hyvin se täydentää keväisiä salaatteja, pehmeitä vuohenjuustoannoksia sekä kevyesti maustettuja kana- ja kalkkunaruokia. Viinin mineraalisuus ja raikkaus tuovat esiin ruokien puhtaat maut ja korostavat raaka-aineiden tuoreutta.

Rypälelajikkeen Kéknyelu tärkeimmät alueet

Alueita ei löydy rypäleelle Kéknyelu.

Kéknyelu-pohjaiset viinit

Huippu

Tokaj - Tokaj-Hegyalja - 1997

Hetszolo
Pullo (75 cl)
Kypsyys