ZĂ©ta on unkarilainen rypĂ€lelajike, jota viljellÀÀn pÀÀasiassa Tokajin alueella. ZĂ©ta tunnetaan erityisesti makeiden jĂ€lkiruokaviinien, kuten Tokaji AszĂșn, valmistuksessa. Sen aromiprofiilissa esiintyy runsasta hunajaisuutta, trooppisia hedelmiĂ€ kuten ananasta ja mangoa sekĂ€ sitrushedelmiĂ€, erityisesti greippiĂ€. Maussa ZĂ©ta-rypĂ€leestĂ€ valmistetuissa viineissĂ€ korostuvat makeus, harmoninen hapokkuus sekĂ€ hentoinen kukkaisuus ja mausteisuus.
PÀÀasialliset viljelyalueet rajoittuvat Tokajin viinialueelle Pohjois-Unkariin, jossa Zéta on yksi sallituista ja arvostetuista paikallisista lajikkeista. Yleisimmin Zétasta valmistetaan jalohomeisia makeita viinejÀ, joissa alhainen alkoholipitoisuus ja korkea jÀÀnnössokeri luovat hienostuneen makuelÀmyksen. SitÀ voidaan kuitenkin kÀyttÀÀ myös kuivissa valkoviineissÀ, mutta tÀllöin sen aromit pysyvÀt hillitympinÀ.
Ruokasuosituksina Zéta-viinit sopivat erinomaisesti hanhen- tai ankankmaksan, sinihomejuustojen sekÀ hedelmÀisten jÀlkiruokien kanssa. Makeat Zéta-viinit tuovat upean tasapainon suolaisten sekÀ hieman rasvaisten ruokien parina, mutta ne sopivat mainiosti myös nautittavaksi sellaisenaan erityisenÀ jÀlkiruokaviininÀ.
Unkari
ââââ đ· ââââ
đ Tai tutustu sovellukseen tarkemmin
Viniou â viinivarastosi hallinta yksinkertaistettuna