Hárslevelű on unkarilainen, erityisesti Tokajin alueelta kotoisin oleva arvostettu valkoinen rypälelajike. Sen aromimaailma on hienostuneen monipuolinen: tyypillisiä ovat tuoreen limen, appelsiininkukan, hunajan ja kevyen yrttisyyden vivahteet, joihin usein yhdistyy lempeää mausteisuutta ja kukkaisuutta. Maultaan Hárslevelű-viini on täyteläinen, tasapainoisen hapokas ja mineraalinen, yltäen sekä raikkaisiin kuiviin että runsaampiin puolikuiviin ja jalohomeisiin jälkiruokaviineihin.
Tärkein viljelyalue sijaitsee Tokajin viinialueella Koillis-Unkarissa, mutta lajiketta kasvatetaan myös Slovakiassa sekä harvakseltaan muualla Keski-Euroopassa. Tyypillisimmät viinityylit vaihtelevat kuivista ja puolikuivista valkoviineistä makeisiin tokaji aszú -jälkiruokaviineihin, joissa laatu ja moniulotteisuus korostuvat.
Ruokasuosituksina Hárslevelűn monipuolisen aromimaailman ansiosta se sopii erinomaisesti kala- ja äyriäisruokien, erityisesti grillatun lohen, äyriäispasta-annosten sekä mietojen pehmeiden juustojen kanssa. Makeammat viinit puolestaan täydentävät hienosti hanhenmaksa- sekä erilaisia hedelmäisiä jälkiruokia.
Unkari
──── 🍷 ────
👉 Tai tutustu sovellukseen tarkemmin
Viniou – viinivarastosi hallinta yksinkertaistettuna