Gutedel, tunnetaan myös nimellä Chasselas, on arvostettu viinirypälelajike erityisesti Saksan Badenin alueella sekä Sveitsissä, jossa se on erittäin suosittu Genevenjärven ympäristössä. Gutedel-viinien aromiprofiili on hienostunut ja hillitty: tyypillisesti niissä on aistittavissa vihreää omenaa, päärynää, tuoretta melonia ja välillä myös hentoja kukkaisia ja mantelimaisia vivahteita. Maultaan nämä viinit ovat kevyitä, raikkaita ja harmoonisia, hapokkuus on maltillista ja suutuntuma miellyttävän pehmeä.
Gutedelista valmistetaan tavallisimmin kuivia valkoviinejä, mutta lajike taipuu myös puolikuivien ja harvemmin makeiden viinityylien tuotantoon. Sveitsissä sitä voidaan käyttää sekä yksittäislajikkeena että sekoitteissa. Yleisestikin Gutedel sopii hyvin helposti nautittaviin, nuorena juotaviin viineihin.
Ruokapöydässä Gutedel on monipuolinen kumppani: se sopii loistavasti kala- ja äyriäisruokien, kevyehköjen salaattien, vaalean lihan sekä mietojen juustojen, kuten sveitsiläisen raclette- tai fondue-aterian seuraan. Myös kasvisruoat ja erityisesti parsa korostuvat harmonisesti Gutedel-viinin rinnalla.
Saksa
──── 🍷 ────
👉 Tai tutustu sovellukseen tarkemmin
Viniou – viinivarastosi hallinta yksinkertaistettuna