Mondeuse Noire on perinteinen punainen rypälelajike, joka on erityisen suosittu Savoijin alueella Kaakkois-Ranskassa. Sen viinit tunnetaan syvän rubiininpunaisesta väristä ja vivahteikkaasta, moniulotteisesta tuoksuprofiilista, josta voi aistia kypsää kirsikkaa, mustaviinimarjaa, boysenmarjaa sekä mausteisia sävyjä, kuten mustapippuria ja lakritsaa. Nuorena Mondeuse Noire -viinit ovat usein hapokkaita, tanniinisia ja raikkaita, mutta ne kehittyvät kypsyessään pehmeämmän makuisiksi, jolloin niistä löytyy myös maanläheisiä ja orastavia nahkaisia aromeja.
Mondeuse Noirea viljellään pääosin Savoijissa, mutta sitä esiintyy myös pieninä määrinä muutamissa Pohjois-Italian alueilla. Rypäleestä valmistetaan tyypillisesti täyteläisiä, rakenteikkaita ja runsasaromisia punaviinejä sekä harvoin myös roseeviinejä.
Mondeuse Noire -viinit sopivat erinomaisesti ruokajuomiksi. Niiden hapokkuus ja rakenne kruunaavat riista- ja lammasruoat, riistapata-annokset sekä kovat juustot, kuten Comté. Myös sienipohjaiset ruoat ja mausteiset makkarat täydentävät harmonisesti viinin luonnetta.
Sveitsi
──── 🍷 ────
👉 Tai tutustu sovellukseen tarkemmin
Viniou – viinivarastosi hallinta yksinkertaistettuna