Picpoul on perinteinen Välimeren alueen rypälelajike, joka tunnetaan erityisesti eteläisen Ranskan Languedoc-alueen viinitarhoilta. Lajikkeen viinit ovat väriltään vaaleita ja ilmentävät raikasta, eloisaa hapokkuutta. Aromiprofiilissa korostuvat vihreä omena, sitruuna, greippi ja usein vivahteet valkoisista kukista sekä hienostunut mineraalisuus. Suussa Picpoul tarjoaa kevyttä ja raikasta suutuntumaa, jota tasapainottavat sitrushedelmien ja yrttien aromit.
Pääasialliset Picpoul-viinit tulevat Ranskan Etelä-Languedocista, erityisesti Picpoul de Pinet -nimisestä alkuperäisnimityksestä. Muita tunnettuja viljelyalueita ovat pienemmässä mittakaavassa Espanja ja Kalifornia.
Picpoul-viinit ovat yleensä kuivia, hyvin hapokkaita valkoviinejä. Niissä on klassinen merellisen raikas, puhdas makumaailma, joka tekee niistä erityisen suosittuja aperitiiveina sekä ruokaviineinä. Viinityyli on pääosin nuorena nautittava ja raikas.
Erinomaisia ruokapareja Picpoul-viinille ovat erityisesti merenelävät, kuten osterit, simpukat ja äyriäiset, sekä kevyet kalaruoat, vihreät salaatit ja vaalealihaiset kanaruoat. Myös raikkaat vuohenjuustosalaatit ja kasvisruoat ovat klassisia valintoja.