Sauvignon on yksi maailman tunnetuimmista valkoviinirypäleistä, jolle on ominaista erittäin aromikas ja eläväinen makuprofiili. Sen tyypillisiä tuoksuja ovat raikas mustaherukanlehti, vihreä omena, tuore sitruuna, greippi sekä toisinaan herneenpalko ja ruohoisuus. Maussa korostuu hapokkuus ja raikkaus, joita tukevat mineraaliset vivahteet.
Tärkeimmät viljelyalueet ovat Ranskan Loire-joen laakso (erityisesti Sancerre ja Pouilly-Fumé), Bordeaux, Uuden-Seelannin Marlborough sekä Chilessä ja Etelä-Afrikassa. Näillä alueilla Sauvignon-viinit saavat erilaisia vivahteita ilmaston ja maaperän mukaan, mutta säilyttävät rypäleelle tyypillisen eloisuuden.
Sauvignonista valmistetaan pääasiassa kuivia, raikkaan hapokkaita valkoviinejä, mutta siitä tuotetaan myös makeita, jalohomeisia viinejä (esim. Sauternes). Tyyliltään viinit voivat olla joko erittäin aromaattisia ja hedelmäisiä tai hienostuneen mineraalisia ja yrttisiä.
Sauvignon-viinit sopivat erinomaisesti äyriäisten, tuoreiden salaattien, vihreiden kasvisten, vuohenjuuston sekä kevyehköjen kala- ja kanaruokien kanssa tarjoiltaviksi. Myös itämaiset, limetillä ja korianterilla maustetut ruoat täydentävät rypäleen raikkautta.
Ranska
Italia
Espanja
──── 🍷 ────
👉 Tai tutustu sovellukseen tarkemmin
Viniou – viinivarastosi hallinta yksinkertaistettuna