Valkoinen lajike

Lison-rypälelajike tunnetaan erityisesti Pohjois-Italian Veneto- ja Friuli Venezia Giulia -alueilla. Lison-viinit tarjoavat elegantin ja hienostuneen aromiprofiilin, jossa korostuvat herkkä appelsiininkukka, kypsä päärynä, mantelit sekä voimainen vivahde. Tuoksussa voi aistia myös tuoretta ruohoa ja vihreää omenaa. Maultaan Lison on tasapainoinen: siinä yhdistyvät miellyttävä hapokkuus ja hennon mineraalinen loppuvire, joka antaa viinille ryhtiä ja pitkän jälkimaun.

Tyypillisesti Lisonista valmistetaan raikkaita, kuivia valkoviinejä, jotka sopivat hyvin nautittavaksi nuorina niiden hillityn hedelmäisyyden sekä kevyen mausteisuuden vuoksi. Joissakin tapauksissa viinistä voidaan valmistaa myös hieman täyteläisempiä ja tammitettuja versioita, jotka tuovat esiin lajikkeen syvemmät sävyt sekä kermaisen rakenteen.

Lison-viinit ovat erinomainen valinta ruokapöytään. Ne sopivat hyvin merenelävien, kuten grillatun kalan ja äyriäisten kanssa, sekä myös keväisten kasvisruokien, risoton ja pehmeiden juustojen seuraksi. Yhdistämällä nämä viinit kevyisiin Välimeren-tyylisiin aterioihin saat esiin niiden parhaat ominaisuudet.

Rypälelajikkeen Lison tärkeimmät alueet

Alueita ei löydy rypäleelle Lison.