Punainen rypälelajike

Neyret on harvinainen, paikallinen rypälelajike, joka kasvaa pääasiassa Italian Aostan laaksossa Pohjois-Italiassa. Neyret-rypäle tunnetaan sen tuottamista keskivahvoista, elegantin luonteikkaista punaviineistä, joissa löytyy runsasta mausteisuutta, tummia marjoja ja hienovaraista kukkaisuutta. Tuoksuprofiilissa esiintyvät usein mustaherukan, kypsän kirsikan ja orvokin vivahteet, joihin liittyy paahteisia ja mausteisia sävyjä, kuten lakritsia ja pippuria. Maultaan Neyret-viinit ovat harmonisia ja tasapainoisia; tanniinit ovat pehmeät ja hapokkuus raikas, mikä tekee viinistä helposti lähestyttävän mutta samalla kiinnostavan.

Tärkeimmät viljelyalueet sijaitsevat Aostan laakson DOC-alueilla, erityisesti Donnasin, Arnad-Montjovet’n ja Chambave’n kylissä. Neyret-lajiketta käytetään usein sekoitteissa Barbera- ja Nebbiolo-rypäleiden kanssa, jolloin se tuo viiniin lisäaromikkuutta ja keveyttä.

Neyret sopii erityisen hyvin yhteen paikallisten liharuokien, kuten riistan, lampaan ja ilmakuivatun kinkun kanssa. Myös kypsytetyt juustot ja sienipohjaiset ruoat tukevat Neyret-viinien aromaattisuutta ja vivahteikkuutta.

Rypälelajikkeen Neyret tärkeimmät alueet

Alueita ei löydy rypäleelle Neyret.