Grecanico on perinteinen valkoinen rypälelajike, joka on erityisen tärkeä Sisilian viinintuotannossa Italiassa. Grecanicosta valmistetut viinit ovat yleensä kuivia, raikkaita ja hedelmäisiä. Niiden aromiprofiilissa korostuvat vihreä omena, päärynä, sitruuna sekä tuoreet yrtit, ja joissain tapauksissa aistittavissa on myös mantelia ja kermaisuutta. Suussa viinit ovat raikkaan hapokkaita ja keskitäyteläisiä, joskus mineraalisella jälkivaikutelmalla.
Tärkeimmät viljelyalueet sijaitsevat Sisiliassa, erityisesti alueilla kuten Sambuca di Sicilia, Menfi ja Marsala, joissa lämmin Välimeren ilmasto korostaa Grecanicon hedelmällisyyttä säilyttäen samalla hyvän hapokkuuden. Grecanicoa viljellään myös jonkin verran muualla Etelä-Italiassa.
Tyypillisimmät viinityylit ovat nuorena nautittavat, raikkaat valkoviinit, mutta Grecanicosta tuotetaan myös sekoiteviinejä yhdessä muiden paikallisten rypälelajikkeiden, kuten Cataratton kanssa. Satunnaisesti siitä tehdään myös runsasrakenteisempia ja jopa tammikypsytettyjä viinejä.
Grecanico-viinit sopivat erinomaisesti merenelävien, kevyiden pastaruokien, kasvisantipastien sekä välimerellisten kalaruokien kanssa. Myös tuoreet vuohenjuustot ja kana-annokset täydentävät viinin raikkautta.
──── 🍷 ────
👉 Tai tutustu sovellukseen tarkemmin
Viniou – viinivarastosi hallinta yksinkertaistettuna