Punainen rypälelajike

Pignatello on harvinainen ja arvostettu punaviinirypälelajike, joka tunnetaan erityisesti Sisilian länsiosissa, kuten Trapanin alueella. Sen viinit ovat tyyliltään keskivahvoja, väriltään syvän rubiininpunaisia ja niissä on vivahteikkaita aromeja, jotka tuovat mieleen kypsät kirsikat, mustikat, kevyet mausteet sekä maanläheiset ja yrtitimäiset sävyt. Maussa Pignatello on tasapainoinen, pehmeät tanniinit ja raikas hapokkuus tekevät siitä monikäyttöisen ruokaviinin. Viinit voivat myös kypsyä muutaman vuoden tuoden esiin savuisia ja nahkaisia piirteitä.

Tyyppilliset Pignatellosta valmistetut viinit ovat usein yksittäislajikeviinejä, mutta lajiketta käytetään paikoin myös sekoitteissa antamaan syvyyttä ja rakennetta. Näitä viinejä tarjoillaan usein nuorina, mutta parhaat esimerkit kestävät myös ikääntymistä.

Pignatello sopii erityisen hyvin runsaisiin italialaistyylisiin annoksiin, kuten grillattuun lihaan, lampaanlihan, kovien juustojen sekä sienipohjaisten ruokien kanssa. Lajikkeen aromikkuus ja hapokkuus nostavat esiin myös yrttisten ja tomaattipohjaisten ruokien maut.

Rypälelajikkeen Pignatello tärkeimmät alueet

Alueita ei löydy rypäleelle Pignatello.