Monica on perinteinen sardelainen rypälelajike, joka tuottaa pehmeitä ja helposti lähestyttäviä punaviinejä. Aromiprofiililtaan Monica on hedelmäinen, korostaen erityisesti kypsiä punaisia marjoja, kuten mansikkaa ja kirsikkaa, sekä hentoa mausteisuutta. Maultaan viinit ovat keskitäyteläisiä, pyöreitä ja hyvin tasapainotettuja, matalahkot tanniinit tekevät niistä miellyttävän juotavia jo nuorena. Hento bitterisyys jälkimaussa tuo viineihin rakennetta, mutta kokonaisuudessaan Monica-viinit ovat pehmeitä ja harmonisia.
Monican merkittävin viljelyalue on Italian Sardinia, erityisesti Cagliarin ja Oristanon alueilla. Siellä lajiketta käytetään sekä yksinään että sekoitteissa. Tyypilliset Monica-viinit ovat nuorina juotavia, raikkaita ja marjaisia punaviinejä. Viinit voivat olla myös kevyesti kuohuvia (frizzante), mutta pitkään kypsytettyjä versioita tuotetaan harvoin.
Monica-viinien ruokasuosituksiin kuuluvat esimerkiksi grillatut vaaleat lihat, pastat tomaattikastikkeella sekä miedot ja keskivahvat juustot. Viini sopii hyvin myös tapastyylisiin pikkusyötäviin ja pehmeisiin makuihin.
──── 🍷 ────
👉 Tai tutustu sovellukseen tarkemmin
Viniou – viinivarastosi hallinta yksinkertaistettuna