Valkoinen lajike

Torbato on harvinainen valkoviinirypälelajike, joka tunnetaan erityisesti Sardinian saarella Italiassa, erityisesti Algheron alueella. Torbaton viineissä on hienostunut ja aromaattinen profiili: tuoksussa erottuvat sitrushedelmät, valkoiset kukat, vihreä omena sekä mineraaliset sävyt. Maku on raikas, keskihapokas ja elegantti, sillä on usein hillitty hedelmäisyys, yrttisyyksiä sekä pitkä, suolainen jälkivaikutelma.

Suurin osa Torbatosta tuotetaan Sardinian luoteisosassa, jossa kalkkipitoiset maaperät ja merellinen ilmasto antavat rypäleelle sen tyylille ominaista vivahteikkuutta. Viinitiin Torbatosta tehdään pääosin kuivia, raikkaita valkoviinejä, mutta sitä käytetään myös laadukkaiden kuohuviinien tuotantoon, joissa sen hapokkuus ja mineraalisuus pääsevät hyvin esiin.

Torbato-viinit sopivat erinomaisesti kala- ja äyriäisruokien, kuten grillatun mustekalan, simpukoiden sekä miedosti maustettujen kampasimpukoiden kanssa. Ne täydentävät myös kasvisantipastoja ja välimerellisiä pastaruokia, joissa on sitruksisia tai yrttisiä elementtejä.

Rypälelajikkeen Torbato tärkeimmät alueet

Alueita ei löydy rypäleelle Torbato.