Pampanuto on eteläitalialainen valkoviinirypälelajike, joka tunnetaan erityisesti Puglian alueella, erityisesti Barin maakunnassa. Lajikkeesta tuotetut viinit ovat yleensä vaalean oljenkeltaisia ja niiden aromiprofiilissa esiintyvät hienovaraiset viheromena- ja päärynävivahteet, kypsän sitruksen sävyt sekä tuoreet yrtit. Pampanuto-viinit ovat tyypillisesti kuivia, melko kevyitä ja raikkaita, rakenteeltaan silkkisen pehmeitä ja hapokkuudeltaan lempeitä.
Tärkeimmät viljelyalueet sijaitsevat Puglian DOC-alkuperämerkinnän alla, kuten Gravina DOC. Pampanutoa käytetään sekä yksittäislajikkeisissa viineissä että sekoitusviineissä, joissa se pehmentää muita voimakkaampia rypäleitä.
Tyyliltään Pampanuto-viinit ovat nuorena nautittavia, raikkaan hapokkaita ja puhtaan hedelmäisiä, joskus myös hennon mineraalisia. Näiden ominaisuuksien ansiosta Pampanuto sopii erinomaisesti keveille kala- ja äyriäisruoille, kasvispastoille, risotoille sekä tuoreille juustoille. Suositellaan tarjoiltavaksi hyvin viilennettynä, jotta viinin raikkaus sekä aromaattiset ominaisuudet pääsevät parhaiten oikeuksiinsa.