Punainen rypälelajike

Rossola on harvinainen italialainen rypälelajike, jota viljellään pääasiassa Lombardian alueella Pohjois-Italiassa, erityisesti Valtellinan viinialueella. Rossola-rypäleestä valmistettavat viinit tunnistetaan tyypillisesti niiden heleän rubiininpunaisesta väristä ja kiehtovasta, vivahteikkaasta tuoksuprofiilista, jossa esiintyy punaisten marjojen, kuten kirsikan ja puolukan, lisäksi hennosti kukkaisia, yrttisiä ja mausteisia sävyjä. Maussa Rossolan viinit ovat yleensä keskitäyteläisiä, raikkaan hapokkaita ja elegantin tanniinisia, mikä antaa niille miellyttävän rakenteen ja pitkän jälkimaun.

Rossolaa käytetään usein sekoiteviineissä, erityisesti yhdessä Nebbiolon kanssa, mutta sitä tuotetaan myös puhtaina lajikeviineinä. Tyypillisiä viinityylejä ovat raikkaat punaviinit sekä harvinaisemmat rosé- ja kuivat viinit, jotka sopivat erinomaisesti kevyisiin ja keskivoimakkaisiin ruokalajeihin.

Ruokasuosituksina Rossola-viinit toimivat hyvin esimerkiksi italialaisten antipastien, vaalean lihan, kypsytettyjen juustojen sekä villisienirisoton kanssa. Viinin eloisa hapokkuus ja herkät marjaisat aromit täydentävät erinomaisesti monipuolista ateriaa.

Rypälelajikkeen Rossola tärkeimmät alueet

Alueita ei löydy rypäleelle Rossola.

Rossola-pohjaiset viinit

Huippu

Lombardia - Määrittelemätön - 2020

Nera - Tirso
Pullo (75 cl)
Kypsyys

Marche - Rosso Conero - 2021

Casa Giona - Riposato
Pullo (75 cl)