Tocai Friulano (tunnetaan myös nimellä Tuchì) on Pohjois-Italian Friulin alueelta kotoisin oleva valkoinen rypälelajike, joka tunnetaan hienostuneesta aromiprofiilistaan ja monipuolisuudestaan. Sen tuoksussa korostuvat vihreä omena, päärynä, valkoinen kukka, karvasmanteli sekä yrttiset vivahteet, usein myös hentoa mausteisuutta. Suussa Tocai Friulano on keskitäyteläinen, raikkaan hapokas ja miellyttävän pehmeä, lopputuntumassa tuntuvat usein kevyen mantelinen sävy ja mineraalisuus.
Tärkeimmät viljelyalueet sijaitsevat Friuli-Venezia Giulian viinialueilla, erityisesti Collio ja Colli Orientali del Friuli, joissa maaperä ja ilmasto suosivat lajin eleganssia ja raikkautta. Tocai Friulanoa tuotetaan sekä terästankeissa nuorena nautittavaksi että tammikypsytyksen ansiosta hieman täyteläisemmässä tyylissä.
Viinityyli vaihtelee kepeän hedelmäisistä, nuorekkaan raikkaista versioista täyteläisempiin, elegantteihin viineihin, jotka soveltuvat myös lyhyeen pullokypsytykseen. Tocai Friulano sopii erinomaisesti nautittavaksi esimerkiksi ilmakuivatun kinkun, risoton, kevytmaustettujen pastaruokien, valkoisen kalan sekä mineraalisten äyriäisruokien kanssa. Myös kasvisruoat ja mietorasvaiset juustot täydentävät tämän tyylikkään viinin ominaisuuksia.