Groppello on Pohjois-Italian Lombardiassa, erityisesti Gardajärven länsirannalla Valtenesi-alueella viljeltävä vanha punaviinirypälelajike. Tyypillisesti Groppellosta valmistetaan vaalean rubiininpunaisia viinejä, joiden aromaattisessa profiilissa korostuvat kypsät punaiset marjat, kuten kirsikka ja vadelma, lisäksi havaittavissa on hentoa mantelisuutta ja hienovaraisia yrttisiä sekä mausteisia sävyjä. Maultaan viinit ovat keskitäyteläisiä, raikkaan hapokkaita ja pehmeän tanniinisia, mikä tekee niistä helposti lähestyttäviä ja tasapainoisia.
Groppello-lajikkeen tärkeimmät viljelyalueet sijaitsevat Valtènesi- ja Riviera del Garda Classico -nimityksillä, ja sitä käytetään usein sekoituksissa muiden alueen rypäleiden, kuten Marzemino, Sangiovese ja Barbera, kanssa. Groppellosta tuotetaan sekä punaviinejä että erityisen arvostettuja, tyyliltään eloisan hedelmäisiä Rosé-viinejä (Chiaretto).
Groppello-viinit sopivat erinomaisesti yhteen italialaisten antipastien, prosciutton, grillattujen kasvisten ja kevyiden pastaruokien kanssa. Rosé-tyyppiset Groppellot puolestaan ovat täydellisiä merenelävien, raikkaiden salaattien ja vaalean lihan seurana.
──── 🍷 ────
👉 Tai tutustu sovellukseen tarkemmin
Viniou – viinivarastosi hallinta yksinkertaistettuna