Punainen rypälelajike

Rossola Nera on italialainen punainen rypälelajike, joka tunnetaan erityisesti Valtellinan alueella Lombardiassa. Rypäleen aromiprofiilissa korostuvat punaiset marjat, kuten kirsikka ja karpalo, sekä hennot kukkaiset vivahteet ja mausteisuus. Maussa Rossola Nera tarjoaa keskivahvan rungon, raikkaan hapokkuuden ja maltilliset tanniinit, jotka tekevät viinistä elegantin ja helposti lähestyttävän. Jälkimaku on tyypillisesti hillitty, hieman maanläheinen ja yrttinen.

Tärkeimmät viljelyalueet löytyvät Pohjois-Italian viileämmiltä alueilta, erityisesti Valtellinan terassoiduilta rinteiltä, joissa viiniköynnökset hyötyvät vuoriston mikroilmastosta. Usein Rossola Neraa käytetään sekoitteissa muiden paikallisten lajikkeiden, kuten Nebbiolon eli Chiavennascan kanssa, mutta sitä tavataan myös lajikeviineinä.

Tyypilliset viinityylit ovat kevyitä tai keskitäyteläisiä punaviinejä, jotka voidaan nauttia nuorina raikkaiden aromiensa ansiosta. Kokeile Rossola Nera -viiniä yhdessä ilmakuivatun kinkun, pataruokien tai pehmeiden juustojen kanssa. Lajin raikas hapokkuus ja marjaisuus täydentävät erityisesti italialaista ruokaa.

Rypälelajikkeen Rossola Nera tärkeimmät alueet

Alueita ei löydy rypäleelle Rossola Nera.

Rossola Nera-pohjaiset viinit

Huippu

Lombardia - Määrittelemätön - 2018

Alfio Mozzi - Grisone
Pullo (75 cl)