Picolit on harvinainen ja arvostettu italialainen rypälelajike, jota viljellään pääasiassa Friuli-Venezia Giulian alueella Koillis-Italiassa. Picolitista valmistetaan pääosin makeita jälkiruokaviinejä, jotka tunnetaan elegantista ja moniulotteisesta luonteestaan. Viinien aromiprofiili on runsas ja hienostunut: siitä löytyy vivahteita kypsästä persikasta, aprikoosista, hunajasta, appelsiininkukasta ja hienovaraisista mantelinuoteista. Maussa esiintyy tasapainoista makeutta, tuoretta hapokkuutta sekä pitkää, silkkisen pehmeää jälkimakua, joka tekee Picolit-viineistä erityisen hienostuneita.
Picolitia viljellään pääosin Colli Orientali del Friulin alueella. Lasillinen tätä viiniä on harvinaista herkkua: vuosituotanto on erittäin pieni korkean laatutason ylläpitämiseksi sekä rypälelajikkeen haastavan viljelyolosuhteiden vuoksi.
Tyypillisesti Picolitista tehdään pieniä määriä jalohomeisia tai myöhään korjattuja makeita viinejä, jotka sopivat nautittavaksi sellaisenaan. Erinomainen pari Picolit-viinille ovat jälkiruoat kuivatuilla hedelmillä, hienostuneet leivonnaiset, sinihomejuustot sekä vaaleat hanhen- tai ankankyljykset.
──── 🍷 ────
👉 Tai tutustu sovellukseen tarkemmin
Viniou – viinivarastosi hallinta yksinkertaistettuna