Valkoinen lajike

Verduzzo Giallo on Pohjois-Italiasta, erityisesti Friuli-Venezia Giulian alueelta kotoisin oleva perinteinen valkoinen rypälelajike. Sen aromiprofiili on monivivahteinen: viinit tarjoavat usein kypsää päärynää, hunajamelonia, kuivattuja aprikooseja sekä pähkinäisiä ja hunajaisia aromeja. Maussa korostuvat runsas hedelmäisyys, hillitty hapokkuus ja tyylikäs makeus, erityisesti jälkiruokaviineissä. Viinistä löytyy hentoa karvasmantelin sekä mausteisuuden vivahdetta.

Merkittävimmät Verduzzo Giallon viljelyalueet ovat Colli Orientali del Friuli ja Friuli Grave, joissa lajiketta käytetään sekä kuiviin että makeisiin viinityyleihin. Erityisen tunnettu se on ”Ramandolo”-jälkiruokaviinin tärkeimpänä rypäleenä. Tyyppillisesti Verduzzo Giallo -viinejä tuotetaan puolikuivina tai makeina, joista jälkimmäiset valmistetaan usein myöhään korjatuista tai kuivatetuista rypäleistä.

Viinityylistä riippuen suositeltavia ruokakumppaneita ovat esimerkiksi ankoilla valmistetut ruoat, patéet, kovetut juustot, manteleilla maustetut leivonnaiset sekä jälkiruoat, kuten mantelikakku. Makeammat versiot toimivat erinomaisesti myös sinihomejuustojen parina.

Rypälelajikkeen Verduzzo Giallo tärkeimmät alueet

Alueita ei löydy rypäleelle Verduzzo Giallo.