Montuni on harvinainen, pääasiassa Emilia-Romagnan alueella Pohjois-Italiassa viljeltävä valkoviinirypälelajike. Sen tunnusomaiseen profiiliin kuuluu raikas ja kepeä aromi, jossa korostuvat vihreiden omenien, sitrushedelmien ja tuoreiden yrttien vivahteet. Maussa Montuni on eläväinen, kevyt ja raikas, mutta siinä on myös hienostunutta kukkaisuutta ja lempeää mineraalisuutta, joka tuo viiniin syvyyttä ja ilmeikkyyttä.
Montunin pääasialliset viljelyalueet sijaitsevat Bolognan ja Ferraran maakunnissa, missä sen rypäleestä valmistetaan useimmiten kuivia valkoviinejä. Tyypillisesti Montuni-viinit ovat helposti lähestyttäviä, nuorena nautittavia ja elegantisti hapokkaita. Yleisimmin ne tarjotaan teräksessä kypsytettyinä, jolloin rypäleen hedelmäiset ja puhtaat piirteet pääsevät parhaiten oikeuksiinsa.
Ruokasuosituksina Montuni sopii erinomaisesti äyriäisille, kevyille kalaruoille sekä tuoreille salaateille ja kasvisalkupaloille. Sen raikkaus tukee erinomaisesti merenelävien makua, ja viinin monipuolinen luonne tekee siitä ihanteellisen valinnan keväisten ja kesäisten ruokien rinnalle.