Punainen rypälelajike

Tronto-rypäleen tunnetaan tuottavan intensiivisen tummasävyisiä ja täyteläisiä punaviinejä, joissa korostuvat syvät hedelmäiset aromit, kuten mustaherukka, kypsä kirsikka ja luumu. Viinien tuoksuissa voi lisäksi aistia vivahteita mausteista, tupakasta ja hennosta yrttisyydestä. Suussa Tronto tarjoaa voimakkaan ja tasapainoisen rakenteen: tanniinit ovat pyöreitä, hapot keskivahvoja ja jälkimaku pitkä sekä lämmin.

Tronto on erityisesti tunnettu Keski-Italian ja Adrianmeren rannikon viinialueilla, joissa kalkkipitoiset maaperät ja lempeä ilmasto tukevat rypäleen optimaalista kypsymistä. Alueellisia eroja esiintyy, mutta rypälettä viljellään yhä enemmän myös pienemmillä tiloilla.

Tyypillisesti Tronto-rypäleestä valmistetaan runsaita, usein tammitettuja punaviinejä, jotka sopivat hyvin ikääntymiseen. Siitä tehdään myös aromaattisia rosé-viinejä sekä tuoreempia, mehukkaita juomavaihtoehtoja.

Ruokapöydässä Tronto-viinit nauttivat seurakseen erityisesti tummia lihoja, kuten naudanliha- ja lammasruokia, metsäriistaa sekä pitkään haudutettuja patoja. Myös kypsytetyt juustot ja sieniruoat korostavat viinin moniulotteisuutta.

Rypälelajikkeen Tronto tärkeimmät alueet

Alueita ei löydy rypäleelle Tronto.