Ciliegiolo on italialainen rypälelajike, joka tunnetaan erityisesti kirsikkaisista aromeistaan – sen nimikin viittaa kirsikkaan. Aromiprofiilissa korostuvat punaiset hedelmät, kuten kypsä kirsikka, metsämansikka ja vadelma, mutta myös hienovaraiset mausteet ja kukkaiset vivahteet, joihin joissain tapauksissa sekoittuu yrttisyyttä. Maultaan Ciliegiolo on pehmeä, keskitäyteläinen ja hyvin hedelmäinen, jossa on raikas hapokkuus sekä silkinpehmeät tanniinit.
Ciliegioloa viljellään eniten Keski-Italian alueilla, erityisesti Toscanassa ja Umbriassa. Toscanassa lajiketta käytetään usein sekoitteena Chianti-viineissä, mutta siitä tuotetaan yhä useammin myös yhden lajikkeen viinejä, joissa sen hedelmäisyys pääsee täyteen oikeuksiinsa.
Tyypillisesti Ciliegiolosta valmistetaan eloisan hedelmäisiä, helposti lähestyttäviä punaviinejä, mutta lajike sopii myös kevyempiin rosé-viineihin. Viinit ovat yleensä nuorekkaita ja tarkoitettu nautittaviksi nuorena.
Ciliegiolo yhdistyy erinomaisesti italialaisten ruokien, erityisesti pastaruokien, pitsojen, grillatun kanan sekä pehmeiden juustojen kanssa. Myös miedot liharuoat, kuten vasikka tai porsas, korostavat tämän rypäleen parhaat puolet.
Italia
──── 🍷 ────
👉 Tai tutustu sovellukseen tarkemmin
Viniou – viinivarastosi hallinta yksinkertaistettuna