Grenache Noir on yksi maailman merkittävimmistä rypälelajikkeista, joka tunnetaan erityisesti Etelä-Ranskan sekä Espanjan viinialueilta, kuten Rhônen laaksosta, Châteauneuf-du-Papesta ja Prioratista. Tämä lajike tuottaa runsaan hedelmäisiä ja täyteläisiä punaviinejä, joiden aromimaailmassa korostuvat kypsä mansikka, vadelma, punainen kirsikka sekä mausteiset vivahteet, kuten valkopippuri ja lakritsi. Monesti viinissä on myös hentoa yrttisyyttä, esimerkiksi rosmariinia ja laventelia, sekä toisinaan lämpimiä sävyjä, kuten karamellisoitua sokeria tai luumuja.
Grenache Noirista valmistetaan sekä yksittäislajikeviinejä että sekoiteviinejä, joissa se tuo viiniin pehmeyttä, hedelmäisyyttä ja alkoholipitoisuutta. Viinityylit vaihtelevat kevyemmistä, raikkaista viineistä aina voimakkaisiin ja ikääntymiskykyisiin laatupunaviineihin, sekä rose-viineihin eteläisessä Ranskassa ja vahvistettuihin viineihin Espanjassa.
Ruokasuosituksina Grenache Noir sopii erinomaisesti grillatuille lihoille, yrttisille lammasruoille, pataruoille sekä runsaille kasvishöystöille. Myös kovien juustojen ja mausteisten espanjalaisten tapasten kanssa tämä viini pääsee oikeuksiinsa.
Ranska
Espanja
Libanon
──── 🍷 ────
👉 Tai tutustu sovellukseen tarkemmin
Viniou – viinivarastosi hallinta yksinkertaistettuna