Valkoinen lajike

Chardonnel on hybridirypälelajike, joka on kehitetty erityisesti kestämään viileämpiä ilmastoja ja taudinkestäväksi. Sen aromiprofiilissa korostuvat raikkaat vihreän omenan, päärynän ja sitrushedelmien vivahteet, joita täydentävät usein hienovaraiset kukkaiset ja mineraaliset nuotit. Maku on tasapainoinen – hapokas mutta samalla pyöreä, ja jälkimaku voi tuoda mieleen kevyen mausteisuuden tai kermaisuuden etenkin tammi-ikäytetyissä viineissä.

Chardonnel viihtyy parhaiten Yhdysvaltojen koillisosissa, kuten New Yorkin, Pennsylvanian ja Ohion viinialueilla, sekä Missourissa. Viinityyleissä lajike taipuu sekä kuiviin että puolikuiviin valkoviineihin; siitä voidaan valmistaa myös laadukkaita kuohuviinejä. Tyypillinen Chardonnel-viini on eloisa, monipuolinen ja kulautettavissa sellaisenaan tai ruokaviininä.

Ruokasuosituksina Chardonnel sopii erinomaisesti merenelävien, kuten katkarapujen ja vaalean kalan kanssa sekä kevyiden kanaruokien ja kasvispainotteisten aterioiden kanssa. Myös pehmeät, mietorasvaiset juustot nostavat esiin lajikkeen vivahteikkuuden.

Rypälelajikkeen Chardonnel tärkeimmät alueet

Alueita ei löydy rypäleelle Chardonnel.

Chardonnel-pohjaiset viinit

Huippu

Jura - Arbois - 2016

Fruitière Vinicole d'Arbois - Béthanie
Pullo (75 cl)