Valkoinen lajike

Mune Mahatsa on harvinainen ja perinteinen viinirypälelajike, jota viljellään erityisesti Baskimaan alueella Pohjois-Espanjassa. Lajikkeen valkoviinit tunnetaan raikkaan hedelmäisestä aromiprofiilistaan, jossa korostuvat kypsä omena, valkoiset kukat sekä vivahteet sitruksesta ja lempeästä mausteisuudesta. Maussa Mune Mahatsa on usein eloisan hapokas, mikä tekee siitä tasapainoisen ja virkistävän viinin. Jälkimaussa voi aistia hienovaraisia mantelisia ja mineraalisia sävyjä.

Tärkeimmät viljelyalueet löytyvät Euskal Herrian viinialueilta, etenkin txakoli-viinien tuotannosta kuuluisilta alueilta, kuten Getariako Txakolina, Bizkaiko Txakolina ja Arabako Txakolina. Mune Mahatsa toimii useimmiten osana sekoitusta, mutta sitä käytetään myös puhtaana varsin harvinaisissa cuvée-erissä.

Viinityyliltään Mune Mahatsa sopii sekä kuiviin että kevyesti poreileviin valkoviineihin, joista tyypillisin on raikas ja hento txakoli. Viinit tarjoavat ihanteellisen parin merenelävien, tuoreiden äyriäisten ja kevyiden salaattien kanssa. Ne täydentävät mainiosti myös baskilaista pintxos-tarjontaa ja pehmeitä vuohenjuustoja, korostaen raikkautta ruoassa ja viinissä.

Rypälelajikkeen Mune Mahatsa tärkeimmät alueet

Alueita ei löydy rypäleelle Mune Mahatsa.