Valkoinen lajike

Gual-rypäle, tunnetaan myös nimellä Bual Portugalissa, on valkoinen lajike, jota arvostetaan sen aromikkaan ja moniulotteisen profiilin ansiosta. Tyypillisesti Gual-viinit tarjoavat kypsien eksoottisten hedelmien, kuten ananaksen, persikan ja hunajamelonin aromeja, joita täydentävät hienovaraiset kukkaiset ja sitruksiset vivahteet. Suussa viini on täyteläinen, elegantisti pyöristetty ja siinä on hyvä rakenne sekä eloisa hapokkuus, joka pitää kokonaisuuden tasapainossa ja tuo viiniin raikkautta.

Gualia viljellään erityisesti Kanariansaarilla, kuten Teneriffalla, missä vulkaaninen maaperä korostaa rypäleen mineraalisia sävyjä ja lisää viineihin luonteenomaisen, kevyen suolaisuuden. Lajikkeesta valmistetaan sekä raikkaita kuivia valkoviinejä että runsasmakuisia, kevyesti tammikypsytettyjä viinejä – molemmat tyylit korostavat aromaattisuutta ja hyvää rakennetta.

Gual-viinit ovat erinomaisia ruokaviinejä, jotka sopivat erityisesti äyriäisille, grillatulle kalalle, kanaruuille sitruunakastikkeella ja pehmeille juustoille. Myös Välimeren kasvisruoat ja aromaattiset risotot ovat mainioita parituksia tämän moniulotteisen valkoviinin kanssa.

Rypälelajikkeen Gual tärkeimmät alueet

Alueita ei löydy rypäleelle Gual.