Gamay on viinirypälelajike, joka tunnetaan erityisesti Beaujolais’n alueen punaviineistä. Sen aromiprofiili on eloisa ja hedelmäinen: viineissä korostuvat punaisten marjojen, kuten kirsikan, mansikan ja vadelman tuoksut, sekä hienovarainen kukkaisuus. Suussa Gamay-viinit ovat yleensä raikkaita, kevyen tai keskitäyteläisiä ja hapokkaita, usein olemattomilla tanniineilla. Makuun saattaa liittyä myös mausteisuutta ja maanläheisiä vivahteita, erityisesti ranskalaisista Beaujolais Cru -alueista tulevissa viineissä.
Tärkeimmät viljelyalueet ovat Ranska, erityisesti Beaujolais’n lisäksi myös Loiren laakso. Gamay’ta viljellään myös muualla maailmassa, kuten Kanadassa, Uudessa-Seelannissa ja Sveitsissä.
Gamay-rypäleistä valmistetut viinit vaihtelevat kevyistä ja raikkaista Beaujolais Nouveau -viineistä monitahoisempiin ja iätyskelpoisempiin cru-luokiteltuihin viineihin. Tyypillisiä tyylejä ovat kuivat, hedelmäiset punaviinit, harvemmin roséet.
Ruokasuosituksina Gamay sopii erityisen hyvin vaaleille lihoille kuten kalkkunalle ja kanalle, kasvisruuille, grillatuille vihanneksille sekä pehmeille juustoille kuten brie ja camembert. Beaujolais Nouveau toimii myös erinomaisten seurusteluviininä.
Ranska
Sveitsi
Luxemburg
Belgia
Italia
──── 🍷 ────
👉 Tai tutustu sovellukseen tarkemmin
Viniou – viinivarastosi hallinta yksinkertaistettuna