Garnacha, tunnetaan myös nimellä Grenache, on yksi maailman viljellyimmistä rypälelajikkeista. Sen aromiprofiili on usein hedelmäinen ja lämmin; lasista löytyy mehukkaita punaisia marjoja, kuten mansikkaa, vadelmaa ja kirsikkaa, taustalla hienovaraista mausteisuutta, yrttejä sekä toisinaan savuisen nahkaisia sävyjä. Maultaan Garnacha-viinit ovat pehmeitä, runsaan hedelmäisiä ja usein melko täyteläisiä, mutta niissä on yleensä kohtuullinen hapokkuus ja pehmeät tanniinit.
Garnachaa viljellään erityisesti Espanjan lämpimissä viinialueissa, kuten Aragonissa, Navarrassa ja Kataloniassa sekä Prioratin ja Ruedan alueilla. Ranskassa lajihyvä tunnetaan erityisesti Etelä-Rhônen ja Languedocin sekoiteviineissä. Lisäksi sitä tavataan muun muassa Australiassa.
Tyyppillisimpiä Garnacha-tyylejä ovat hedelmäiset punaviinit, roséviinit sekä tietyissä tapauksissa vahvemmat ja makeammat viinit (esim. Banyuls). Lajikkeen luontevuuden vuoksi se soveltuu myös blendeihin tuomaan runsautta ja pehmeyttä.
Ruokapareina Garnacha sopii hyvin grillatun lihan, lammasruokien, paahdettujen vihannesten ja Välimeren mausteisten ruokien kanssa. Myös kovien juustojen ja runsastomaattisten pastojen kanssa Garnacha on erinomainen valinta.
Espanja
Chile
──── 🍷 ────
👉 Tai tutustu sovellukseen tarkemmin
Viniou – viinivarastosi hallinta yksinkertaistettuna