Moscatel-rypälelajike tunnetaan erityisesti voimakkaasta ja tunnistettavasta aromiprofiilistaan. Se hurmaa runsailla kukkais-, muskottikukkainen ja trooppisten hedelmien aromeilla, joihin yhdistyy usein sitrushedelmien, persikan ja hunajan vivahteita. Maussa Moscatel on makeahko, mutta siinä voi olla myös miellyttävää hapokkuutta, joka tasapainottaa kokonaisuutta. Suutuntuma on yleensä pehmeän öljyinen ja täyteläinen.
Moscatel-rypälettä viljellään laajalti Espanjassa, erityisesti Andalusiassa ja Valencian alueella, sekä Portugalissa, missä se tunnetaan myös nimellä Muscat. Lisäksi sitä tavataan mm. Ranskassa, Italiassa ja Etelä-Amerikassa.
Moscatelista valmistetaan monipuolisesti erilaisia viinityylejä: kuivia, puolimakeita ja ennen kaikkea tunnettuja makeita ja väkevöityjä jälkiruokaviinejä. Nämä viinit ovat tunnettuja intensiivisestä tuoksustaan ja tasapainoisesta sokerin sekä hapokkuuden yhdistelmästä.
Parhaat ruokasuositukset Moscatel-viinille ovat kevyet jälkiruoat kuten hedelmäsalaatit, marjapiirakat sekä pehmeät, mietorasvaiset juustot. Myös mausteiset aasialaiset ruoat ja foies gras korostuvat edukseen viinin aromaattisuuden rinnalla.
Portugali
Espanja
Ranska
──── 🍷 ────
👉 Tai tutustu sovellukseen tarkemmin
Viniou – viinivarastosi hallinta yksinkertaistettuna